Η Κώα Μ. Σακελλαροπούλου «ανοίγει τα πανιά» της με την Εθνική Ελλάδος για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διάφορα Δημοσιεύτηκε πριν 17 μέρες

Για πρώτη φορά στην ιστορία της τοπικής ιστιοπλοΐας, αθλήτρια από την Κω θα συμμετάσχει σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα φορώντας τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα η 16χρονη Μαρία Σακελλαροπούλου από την Αντιμάχεια, έλαβε επίσημη πρόσκληση από τον προπονητή της Εθνικής ομάδας και να δώσει το παρόν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2022 (EurILCA 4 European Championship) που θα διεξαχθεί 18 – 25 Ιουνίου στο Dziwnów της Πολωνίας.

Η Μαρία είναι η μοναδική Κώα αλλά και Δωδεκανήσια που φθάνει τόσο ψηλά, καθώς πρόσφατα είχε βγει πρώτη στο περιφερειακό πρωτάθλημα, ενώ το κάλεσμα για την εθνική είναι μία επιβράβευση για τους κόπους τόσο του κοριτσιού, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας.

Η Μαρία είναι στην κατηγορία laser και προέρχεται από μία άκρως αθλητική οικογένεια καθώς τόσο ο πατέρας της Ολύμπιος, όσο και ο παππούς της υπήρξαν αθλητές του στίβου.

Μάλιστα ο παππούς ήταν εκείνος που έκανε δώρο στην Μαρία το πρώτο της σκάφος τύπου Optimist ενώ ο μπαμπάς Ολύμπιος, έχει αναλάβει το κομμάτι του personal training και της φυσικής κατάστασης καθώς ο ίδιος έχει φοιτήσει και στα ΤΕΦΑΑ.

Να σημειωθεί ότι το κορίτσι αυτό με πολλούς κόπους και βάσανα έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο και με την συμπαράσταση της οικογένειάς της. Αν και αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κω, που ζει στιγμές αναγέννησης χάρη στην επιμονή του προέδρου κ. Χρυσούλα και των άλλων μελών του ΔΣ, η ίδια αναγκαστικά προπονείται τα Σαββατοκύριακα με τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου.

Δυστυχώς αν και η Κως είναι νησί, η ναυτοσύνη δεν είναι αναπτυγμένο σε ένα επίπεδο τέτοιο, που θα δώσει την ώθηση στα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα θαλάσσης και πισίνας να κάνουν ένα βήμα παραπάνω.

Έτσι η νεαρή Μαρία η οποία είναι παράλληλα και αριστούχα μαθήτρια, αναγκάζεται να μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να προπονηθεί στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμάκι. Σημαίνει κόπος, κούραση, έξοδα και πολλά άλλα.

Όμως η αγάπη της Μαρίας για την ιστιοπλοΐα είναι τέτοια, που κάθε τέτοιο εμπόδιο ξεπερνάτε και η ίδια αθόρυβα έχοντας στο πλευρό της τους γονείς της , αυτή τη στιγμή έλαβε την ύψιστη τιμή της πρόσκλησης στην εθνική ομάδα.

Η ίδια η αθλήτρια δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ την Κω, τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα σε αυτή την Πανευρωπαϊκή διοργάνωση και θα προσπαθήσω να αγωνιστώ με αξιοπρέπεια και ήθος, όπως μου έχει διδάξει η ιστιοπλοΐα».

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της αθλήτριας στο Πανευρωπαικό πρωτάθλημα είναι μία ιδιαίτερη ακριβή υπόθεση. Απαιτούνται περισσότερα από 10.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και το ταξίδι και η κάθε χορηγία είναι ευπρόσδεκτη.

Με αφορμή ακόμη μία διάκριση αθλήτρια του νησιού μας, θα πρέπει οι ιθύνοντες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του μαζικού, λαϊκού αλλά και εξειδικευμένου αθλητισμού στοχευμένα χωρίς εκπτώσεις. Άλλωστε οι χώρες της Ευρώπης όπως η Ολλανδία στα πλαίσια της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας επενδύει κάθε χρόνο σε νέους αθλητικούς χώρους ανοικτούς και κλειστούς για την υγεία των πολιτών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ασθένειας. Δηλαδή αντί να δαπανώνται χρήματα για επιπλέον δομές υγείας, δίνονται λεφτά στην πρόληψη μέσω της γυμναστικής των πολιτών.

Στην Κω βλέπουμε ότι μικροί και μεγάλοι, ασχολούνται με πληθώρα αθλημάτων, που δεν έχουν αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές και μάλιστα έχοντας ελλιπείς αθλητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Καλή επιτυχία Μαρία και αέρα στα πανιά σου για το δρόμο της επιτυχίας σε κάθε αθλητική διοργάνωση ατομικά αλλά και με το εθνόσημο.

Σάντυ Λαδικού (ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ)

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.