Ο απολογισμός του Ποδηλατικού Ομίλου Κω

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διάφορα Δημοσιεύτηκε Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ποδηλατικός Όμιλος Κω κάνει τον απολογισμό της διοίκησης τα τελευταία δύο χρόνια (2017-2019) και αναλύει τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον. Αναλυτικά: «Ο σύλλογος με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΔΣ (2017) ανέλαβε την συνδιοργάνωση του UCI GRAND FONDO, ένα διεθνή αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ερασιτεχνών ποδηλασίας με αθλητές από 25 χώρες, με 180 συμμετοχές, διοργανωτική επιτυχία και την εκπλήρωση των στόχων του προσδοκώμενου τουριστικού προϊόντος που τέθηκε από την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Κω και της Ενώσεως Ξενοδόχων που αποτέλεσαν στο εφεξής την οργανωτική επιτροπή των διεθνών αγώνων που έλαβαν χώρα στην Κω. Την ίδια χρονιά διοργανώθηκε αγώνας υπεραποστάσεων 200χλμ με διαδρομή τουριστική περιηγητική που κάλυψε την Κω και την Κάλυμνο. Αγώνας διάθλου (τρέξιμο – ποδήλατο), φιλανθρωπικός αγώνας τρεξίματος και προετοιμασία του αθλητικού τμήματος του συλλόγου για επανενεργοποίηση και επανασυμμετοχή στους αγώνες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Το 2018 ξεκίνησε με την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του UCI GRAN FONDO, την ανάληψη συνδιοργάνωσης του UCI KOS MTB STAGE RACE S2, την διοργάνωση του αγώνα υπεραποστάσεων 200χλμ, το KEFALOS TRIATHLON και την διοργάνωση του προαναφερόμενου αγώνα με επιτυχία και την συμμετοχή αθλητών από 20 χώρες παγκοσμίως.

Το 2019 ο σύλλογος ξεκίνησε το αθλητικό τμήμα με προπονητή αναγνωρισμένο από την ΓΓΑ προπονητική ομάδα και είσοδο στους διασυλλογικούς αγώνες. Ο σύλλογος πριν την τελευταία καταμέτρηση έχει ανέλθει στην 36η θέση ανάμεσα σε 90 ομάδες, με αναγνώριση από την ΓΓΑ, με δικαίωμα ψήφου στην ΕΟΠ που σημαίνει ότι έχουμε δυναμώσει την φωνή και την θέση μας στην Ομοσπονδία. Διοργανώσαμε 4 διασυλλογικούς αγώνες παράλληλα με τους διεθνείς, με συμμετοχή και 4η θέση στο πανελλήνιο πίστας (πίσω από ένα παγκόσμιο πρωταθλητή και δύο αθλητές με πανευρωπαϊκές διακρίσεις από την Κρήτη), με πρώτη συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, στις πανελλήνιες ημέρες νεολαίας για τους μικρούς αθλητές και πλήθος συμμετοχών και διακρίσεων στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Συν -διοργανώσαμε το UCI GRAND FONDO με ρεκόρ συμμετοχών (280 συμμ) και το KOS MTB STAGE RACE S1 με την συμμετοχή 7 παγκοσμίων πρωταθλητών. Με την συμμετοχή στο διασυλλογικό που διοργανώθηκε παράλληλα από Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, την Εθνική ομάδα της Κύπρου σε έναν αγώνα με απόλυτη διοργανωτική επιτυχία.

Όλη η προσπάθεια του συλλόγου πλαισιώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Κω, την Ένωση Ξενοδόχων, εθελοντικές οργανώσεις, την 80 ΑΔΤΕ, τα στελέχη του ΔΟΠΑΒΣ και πλήθος εθελοντών και φίλων του συλλόγου και της ποδηλασίας.

Έχοντας αποκομίσει πολύτιμές εμπειρίες είμαστε σε θέση να προτείνουμε και να στοχεύσουμε παράλληλα στην μετεξέλιξη του τουριστικού προϊόντος της ποδηλασίας και της ανάπτυξης του ποδηλάτου στην Κω σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού και διασυλλογικά.

Προτείνουμε την μελέτη και ανάδειξη τριών στόχων.

1) Την επέκταση των κλειστών ποδηλατοδρόμων ως το Μαστιχάρι.

2) Την ανάδειξη κι συντήρηση μονοπατιών και διαδρομών στον ορεινό όγκο της Κω.

3) Την ενίσχυση και εξέλιξη των διεθνών εκδηλώσεων ως μέσο προβολής του τουριστικού προϊόντος της Κω.

Το παράδειγμα της Ισπανίας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναπτύξει και απολαμβάνουν τα οφέλη και την ποιότητα του ποδηλατικού τουρισμού. Παράλληλα με την οικολογική και εναλλακτική προσωπικότητα του ποδηλάτου. Την ανάδειξη του νησιού ως ¨νησί του ποδηλάτου¨ και την δημιουργία νέων επαγγελματικών κατευθύνσεων και θέσεων εργασίας . Την ανάπτυξη την ποδηλασίας από τις μικρές ηλικίες ως την δια βίου άθληση. Ο Ποδηλατικός Όμιλος Κω εξελίσσεται και προσφέρει ΜΟΝΟ με την συμπόρευση και την υποστήριξη φορέων και των θεσμών. Η Κως διαθέτει ένα τεράστιο και ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Ας το εξελίξουμε και να το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος όλων μας».

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.