Παρέμβαση Νικητιάδη για επιλογή προισταμένων

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διάφορα Δημοσιεύτηκε Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Τους αίολους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης του νομοσχεδίου για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση και της τροπολογίας που προβλέπει το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να διορίζει επιτροπές μελέτης και ομάδες εργασίας, κατέρριψε χθες από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ως αντιλέγων εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
   Αναφερόμενος στις αβάσιμες αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο Δωδεκανήσιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «είναι προφανές ότι η στόχευση που έθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, αφιερώνοντας ένα σημαντικό τμήμα του χρόνου του για να ασκήσει κριτική στην αμφισβητούμενη εδώ συνταγματικώς τροπολογία δεν ήταν επαρκής, δεν πέτυχε και γιʼ αυτό επιστρατεύτηκε τώρα η νομική επιστήμη και η συνταγματική επιστήμη προκειμένου να ασκηθεί εντονότερη κριτική πάνω στη συγκεκριμένη τροπολογία».
   Συνεχίζοντας ο κ. Νικητιάδης την παρέμβασή του για τις επίμαχες διατάξεις  του νομοσχεδίου υπογράμμισε: «Όταν, η τροπολογία προβλέπει για τη σύνθεση του οργάνου που θα επιλέγει τους Γενικούς Διευθυντές, αναφέρεται σε πρόσωπα και μόνο σε πρόσωπα. Δεν επιλέγει την αρχή για να συμμετέχει στο όργανο, δεν λέει το ΑΣΕΠ θα είναι αυτό που συμμετέχει στο όργανο, λέει μέλος του ΑΣΕΠ, λέει μέλος του Συνηγόρου του Πολίτη. Να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και να μην μπλέκουμε το Σύνταγμα και τις έννοιες και να μην αναφερόμαστε σε ζητήματα που δεν υπάρχουν. Το νέο όργανο δεν είναι ούτε το ΑΣΕΠ, ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη. Είναι μία επιτροπή. Πουθενά στο Σύνταγμα δεν απαγορεύεται η συμμετοχή των μελών του ΑΣΕΠ, των μελών του Συνηγόρου του Πολίτη, των μελών οιασδήποτε αρχής σε οποιαδήποτε επιτροπή. Θα σας θυμίσω τη συμμετοχή δεκάδων καθηγητών πανεπιστημίου, θα σας θυμίσω τη συμμετοχή δεκάδων δικαστών σε επιτροπές και ουδείς ποτέ, προέβαλε ζήτημα συνταγματικότητας».
   Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στην τροπολογία για τις επιτροπές και τις αρμοδιότητες που μπορεί να αναθέτει ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας: «το Σύνταγμα είναι σαφές ότι, με τη διάταξη του άρθρου 82, δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να κατευθύνει και να εποπτεύει την Κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να αναλαμβάνει οριζόντιες δράσεις τέτοιες -το τονίζω και έχει γίνει επανειλημμένως- που να υλοποιούν ακριβώς την επιταγή του Συντάγματος. Και είναι οριζόντια δράση ό, τι αναφέρεται στη συγκεκριμένη τροπολογία. Είναι οριζόντιες δράσεις και μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί. Πρέπει να είναι μείζονος εθνικής σημασίας ζήτημα, πρέπει να είναι κατεπείγον, υπάρχει δέσμευση. Υπάρχει, λοιπόν σαφής εντολή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και όπως προβλέπεται και από την ίδια διάταξη της τροπολογίας. Υπάρχουν σαφείς περιορισμοί του Κοινοτικού Δικαίου, οι οποίοι μάλιστα διασφαλίζουν και τη διαφάνεια, και την ίση μεταχείριση, και την ισότητα στη μεταχείριση και τίθεται και συγκεκριμένο ποσό, όπως ακριβώς προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο. Κατά συνέπεια, οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων, θεωρώ ότι νομικώς και επιστημονικώς είναι αίολοι και γιʼ αυτό το λόγο, ζητώ την απόρριψη της ενστάσεως από το Σώμα.»

 

Γιώργος Νικητιάδης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου
2103617166 - 2103256974

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.