Αυτά είναι κέρδη....

Σαρρής Σουλειμάν Σαρρής Σουλειμάν Διάφορα Δημοσιεύτηκε Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε για τις μετεγγραφές εκατομμυρίων που κάνουν οι γίγαντες του ποδοσφαίρου όπως αυτή των 100 εκατ. ευρώ του Μπέιλ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Για την Τότεναμ όμως, το κέρδος από το μετεγγραφικό παζάρι της φετινής χρονιάς ήταν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία και αξίζει να βρει και να καταδείξει κανείς είναι ποιες ομάδες καταφέρνουν, κατ’ εξακολούθηση, να έχουν θετικό πρόσημο στις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών γεμίζοντας με χρήματα το ταμείο τους.

Θέλουμε αυτούς τους συλλόγους που είτε λόγω του καταπληκτικού δικτύου σκάουτινγκ που διαθέτουν, είτε των πολύ καλών ακαδημιών κατάφεραν να κερδίζουν από τις πωλήσεις των ποδοσφαιριστών τους πολύ περισσότερα από αυτά που ξόδεψαν για να τους αποκτήσουν.

Οι 10 ομάδες που τις τελευταίες πέντε σεζόν 2009/10-2013/14 κατάφεραν να έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη στο ποδοσφαιρικό μετεγγραφικό παζάρι.Θα εκπλαγείτε…

10η Θέση: Ατλέτικο Μαδρίτης  43.300.000 



Η Ατλέτικο έχει καταπλήξει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μετά από μια δεκαετία στην οποία εξαφανίστηκε από το ραντάρ των ποδοσφαιρόφιλων (έφτασε να παίζει και στην δεύτερη κατηγορία) επανήλθε δυνατότερη από ποτέ.

Σε αυτό βοήθησαν και κάποιες πολύ έξυπνες και κερδοφόρες πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Κορυφαία απ’ όλες αυτή του Αγκουέρο στην Σίτι με 45 εκατ. ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί από την Ιντιεπεντιέντε με 21 εκατ. Κέρδη 21 εκατ. ευρώ έφερε η πώληση του Ντε Χέα (προϊόν των ακαδημιών) στην έτερη ομάδα του Μάντσεστερ. Η μεγαλύτερη πώληση ήταν φυσικά αυτή του Φαλκάο στην Μονακό για 60 εκατ. Το απόλυτο κέρδος της όμως ήταν 13 εκατ. αφού είχε αγοραστεί για 47 εκατ. ευρώ.


 9η Θέση, Νιούκαστλ 43.615.000

Οι άνθρωποι της Νιούκαστλ θα ευγνωμονούν για πάντα τους ομολόγους τους της Λίβερπουλ για τα 41 εκατ. ευρώ! που της προσέφεραν για την απόκτηση του Άντι Κάρολ, μια μετεγγραφή που έχει μπει σε πολλές λίστες με τις πιο αποτυχημένες επιλογές στην ιστορία. Ο πανύψηλος σέντερ φορ είχε φτιάξει ένα καλό όνομα αλλά σε καμία περίπτωση δεν άξιζε ένα τέτοιο τεράστιο ποσό.

Κέρδος 20 εκατ. ευρώ έφερε στις «Καρακάξες» ο Γιοάν Καμπάιγ. Ο Γάλλος μέσος αγοράστηκε με 5 εκατ. από την Λιλ για να πωληθεί με 25 εκατ. στην Παρί. Πανέξυπνη επιλογή ήταν η απόκτηση του Ντεμπά Μπα ως ελεύθερου και η μετέπειτα πώληση του στην Τσέλσι για 8 εκατ. ευρώ.


8η Θέση, Σεβίλλη 45.875.000

 


Ο Χεσούς Νάβας λατρεύεται σαν ποδοσφαιρικό είδωλο από τους Σεβιγιάνους. Όχι μόνο για τις 280 φορές που φόρεσε την φανέλα του συλλόγου και τους τίτλους που οδήγησε την ομάδα αλλά και γιατί όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρίσει έφερε στα ταμεία 20 εκατ. ευρώ.

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν και η απόκτηση του νεαρού Γάλλου Τζέφρι Κοντογκμπιά τον οποίο απέκτησε από τη Λανς το καλοκαίρι του 2012 με 3 εκατ. ευρώ για να τον πουλήσει ένα χρόνο αργότερα στη Μονακό με 20 εκατ. Σωστές επενδύσεις με κέρδη 10 εκατ. ευρώ από την κάθε μία έκανε και με τους Γκάρι Μεδέλ και Αλβάρο Νεγρέδο.

7η Θέση, Άγιαξ 69.440.000 ευρώ