"Aς βγει ένα κέρδος από τη σημερινή μαύρη μέρα για το Κωακό ποδόσφαιρο"

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διάφορα Δημοσιεύτηκε Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

karanastasisdoxa

Σήμερα η ομάδα μου κέρδισε μετά από καιρό, όμως με την είδηση της οριστικής αποχώρησης του Ανταγόρα από το πρωτάθλημα της Δ εθνικής δεν μπόρεσα να χαρώ την νίκη αυτή όσο θα ήθελα. Η συμμετοχή μιας ομάδας του νησιού μας (οποιασδήποτε, χωρίς καμία εξαίρεση) σε εθνική κατηγορία θεωρώ ότι είναι υπόθεση όλων όσων ασχολούνται με το κωακό ποδόσφαιρο. Αποκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα και μακρυά από τα βλέμματα των "μεγάλων" σωματείων, το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ταλαντούχους άσους του νησιού, που ονειρεύονται να ακολουθήσουν τα χνάρια του Μαρίνου, είναι η πιθανότητα συμμετοχής στον Ανταγόρα (ή την Αε Κω ή τον Δίκαιο εάν κατακτήσουν το πρωτάθλημα) και η συμμετοχή σε εθνική κατηγορία. Πλέον, μετά τα σημερινά, τα όνειρα γκρεμίζονται και επιστρέφουμε στα στενά μας σύνορα. Αφού καταλαγιάσει η σκόνη από το σημερινό ΜΠΑΜ ας κάνουν όλοι οι Κώοι ποδοσφαιράνθρωποι την αυτοκριτική τους.

Διαβάζω και ακούω πολλά για κακό σχεδιασμό το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο η ενασχόλησή μου με το Κωακό ποδόσφαιρο με έχει πείσει για την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Ανταγόρα αλλά στο σύνολο των ομάδων μας. Πως είναι δυνατόν Ανταγόρας και Δικαιος να σαρώνουν τα τελευταία 5-6 χρόνια τα εφηβικά πρωταθλήματα και να καμαρώνουν για τις ακαδημίες τους και να μην διαθέτουν έναν στοιχειώδη κορμό από δικά τους παιδιά στην πρώτη ομάδα? Πιστεύει κανείς ότι Μαργαρίτης, Χατζηπαναγιώτης κλπ που φέτος διαπρέπουν, θα είχαν τις συμμετοχές που έχουν αν δεν υπήρχε ο νόμος περί υποχρεωτικής συμμετοχής 93αρη στην 11αδα? Ο Δίκαιος είχε στις τάξεις του το μεγαλύτερο ταλέντο της Δωδ/σου γεννημένο το '94(Τογρού) και τον έδωσε δανεικό στον Ανταγόρα(!!!)όπου έπαιξε χάρη στον Μανούσογλου που είναι από τους ελάχιστους στο νησί με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Πόσα ντόπια παιδιά παίζουν στις "μεγάλες" ομάδες του νησιού μας? Πόσα από αυτά προέρχονται από τα φυτώρια των ομάδων τους? Για ποιό λόγο να επιχορηγούνται με λεφτά του Δήμου (δηλαδή δικά μας λεφτά) τα σωματεία που απασχολούν εισαγόμενους (εξωτερικού και εσωτερικού) μισθοφόρους? Όλα νομίζω ξεκινούν από την ματαιοδοξία των τοπικών παραγόντων που θέλουν να ανάγουν την ομάδα τους στη "μεγαλύτερη του νησιού" σπαταλώντας χρήματα και όχι εργαζόμενοι σε βάθος χρόνου και κόπου. Μηδενική υπομονή, ελάχιστη πίστη στο ντόπιο στοιχείο, βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός. Θέλω να πιστεύω ότι η Δόξα (μαζί με τον ΠαοΚω) βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση με ρόστερ σχεδόν αποκλειστικά από τα σπάργανά της. Με ένα κράμα μεγάλων και μικρών σε ηλικία παικτών που έχουν μάθει να αγωνίζονται για τη φανέλα και το χωριό τους. Που δεν πληρώνεται ΚΑΝΕΙΣ με χρήμα αλλά μόνο με την ηθική ικανοποίηση που δίνει το ίδιο το παιχνίδι! Δεν έχει σημασία τόσο η κατηγορία ή η βαθμολογική θέση, όσο η δυνατότητα που δίνει στα παιδιά της στον αθλητισμό και στην μύηση της ομαδικότητας και της συλλογικότητας.

Είναι ντροπή για τους τοπικούς μας άρχοντες μια ομάδα που γαλουχεί 30 χρόνια τώρα τους νέους της Καρδάμαινας να αγωνίζεται ακόμα στο τσιμέντο. Κάποιοι μας είπαν "φτιάξτε ομάδα να πάτε στην Α και μετά βλέπουμε". Δηλαδή πρέπει να πληρώσουμε μισθοφόρους για να ανεβούμε κατηγορία και να παίζουν αυτοί? Ο Δίκαιος έχει ομαδάρα και δύο γηπεδάρες αλλά αλήθεια πόσοι Ζηπαριώτες ή Πυλιώτες ή έστω Κώοι αγωνίζονται σ'αυτά?
Ίσως να ήμουν λίγο επιθετικός, ίσως να πει κανείς ότι λόγω της θέσης μου δεν θα έπρεπε να σχολιάσω τις άλλες ομάδες του νησιού, ωστόσο σαν άνθρωπος που αγαπώ το τοπικό ποδόσφαιρο σήμερα χάρην του Ανταγόρα είμαι θλιμμένος, οργισμένος και ανήσυχος για το μέλλον. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και στις υπόλοιπες ομάδες που σπαταλούν ασύστολα και χωρίς ισχυρές ντόπιες βάσεις στον βωμό της ματαιοδοξίας. Ας βγει ένα κέρδος από τη σημερινή μαύρη μέρα για το Κωακό ποδόσφαιρο. Ας γίνει αφορμή για αυτοκριτική κι ας δώσουμε όραμα και ελπίδα σε όσους νέους μας θέλουν να ξεφύγουν από τα στενά μας όρια. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι οι μεγάλοι αντίπαλοι μας δεν είναι μέσα στο νησί μας αλλά έξω από αυτό. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Κ. Καραναστάσης.

Υ.Γ. Θα πρότεινα να ξεκινήσουμε την καινούργια μέρα ως εξής. Να ασχολουθούμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΑ κι όχι επιφανειακά με το σημαντικότερο σε αξία πρωτάθλημα που γίνεται στο νησί μας (κι όμως τόσο υποβαθμισμένο) το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.