Τα σωματεία του βορείου συγκροτήματος ζητούν αλλαγή σελίδα στην Τ.Ε. Ε.Ο.Κ.

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διάφορα Δημοσιεύτηκε Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQflShIQZF_RNVD4JI59GsGkowBwdtCR4Z9P86Od-ftJdQGT1g&t=1&usg=__aIQw3g9Cno2n7AaziPiDYjdu_pg=

Η κόντρα ανάμεσα στα σωματεία και την Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου καλά κρατεί… Αυτή τη φορά το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα δεύτερο ψήφισμα από τους συλλόγους του βορείου συγκροτήματος, το οποίο φυσικά υπογράφουν όλα τα σωματεία.
1) Του εδρεύοντος στο Δήμο Δικαίου της νήσου Κω αθλητικού σωματείου καλαθοσφαίρισης με την επωνυμία «Α. Ε. Δικαίου»
2) Του εδρεύοντος στο Δήμο Ηρακλειδών της νήσου Κω αθλητικού σωματείου καλαθοσφαίρισης με την επωνυμία «Α. Σ. Ηρακλής 2000»
3) Του εδρεύοντος στο Δήμο Κω αθλητικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης με την επωνυμία Α.Σ. ΚΩΩΝ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
4) Του εδρεύοντος στο Δήμο Ηρακλειδών της νήσου Κω αθλητικού σωματείου καλαθοσφαίρισης με την επωνυμία «Α.Σ. ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΥ»
5) Του εδρεύοντος στην Κάλυμνο αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»
6) Του εδρεύοντος στο Δήμο Λέρου αθλητικού συλλόγου καλαθοσφαίρισης με την επωνυμία «Γ.Σ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΛΕΡΟΥ»
ΠΡΟΣ: ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΚ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
2) Κον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιο Νικητιάδη
3) Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
4) Κο Βουλευτή Δωδεκανήσου Νικόλαο Ζωίδη
5) Κο Βουλευτή Δωδεκανήσου Ευστάθιο Κουσουρνά
6) Κο Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτριο Κρεμαστινό
7) Κα Βουλευτή Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη
8) Κο Νομάρχη Δωδεκανήσου Ιωάννη Μαχαιρίδη
Αξιότιμε κε Γενικέ Γραμματέα,
Κατόπιν της εν Ρόδω πραγματοποιηθείσας συναντήσεως όλων των αθλητικών σωματείων της Δωδεκανήσου μεθ’ υμών και μετά των μελών της Τοπικής Επιτροπής ΕΟΚ Δωδεκανήσου προβαίνουμε ενώπιον σας στις εξής διαπιστώσεις – προτάσεις.
Α) Αποδείχθηκε πλήρως ότι οι σχέσεις των αθλητικών σωματείων – συλλόγων με την ορισθείσα από υμάς Τοπική Επιτροπή ΕΟΚ Δωδεκανήσου, έχουν διαρρηχθεί οριστικά και αμετάκλητα. Τόσο ο Προέδρος όσο και τα λοιπά μέλη αυτής, δυστυχώς έχουν χάσει την επικοινωνία τους με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής και κατ’ επέκταση με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τα σωματεία, αδιαφορώντας πλήρως για όποια προοπτική συνεργασίας και αλληλοστήριξης με απώτερο σκοπό την προώθηση του αθλήματος.
Β) To χρεός των 73.000 Ευρώ προς τα αθλητικά σωματεία είναι δυσθεώρητο και πραγματικά αναιτιολόγητο. Από το μέγεθός του καταλαβαίνετε με τον πλέον αυταπόδεικτο τρόπο, ότι τα αντικειμενικά έξοδα όλων μας για την πραγματοποίηση των πρωταθλημάτων είναι τριπλάσια ίσως και τετραπλάσια από αυτά ενός αθλητικού σωματείου της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από το ως άνω δε χρέος, το ποσό των 45.000 Ευρώ επιμερίζεται στα πέντε πρώτα υπογράφοντα σωματεία του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, τα οποία ήδη ημείς είτε έχουμε καταβάλλει προς ακτοπλοϊκές εταιρίες και τουριστικά γραφεία ή ορισμένα από αυτά τα οφείλουμε ακόμη.
Γ) Η υποχρεωτική οργάνωση και λειτουργία τμήματος παμπαίδων και παγκορασίδων προκειμένου μία ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα ανδρών ή αντίστοιχα σε αυτό των γυναικών είναι μία σωστή κίνηση προκειμένου να τονώσουμε και να σπρώξουμε σωματεία φαντάσματα να ασχοληθούν έμπρακτα με την άναπτυξη και τη διάδωση του αθλήματος στις μικρές ηλικίες. Το πρόβλημα ωστόσο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος, όπως π.χ. στην Τήλο είναι ότι δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί τούτο, διότι απλά δεν υπάρχει ικανός αριθμός παιδιών στο νησί ώστε να στελεχώσουν το τμήμα.
Ομοίως το νομοθετικό διάταγμα που επιβάλλει την κατοχή κάρτας προπονητή από το ΣΕΠΚ είναι ένα σημείο των προκηρύξεων το οποίο δεν χωρεί διαπραγματεύσεως, δεδομένης της υπέρτερης ισχύος του. Ωστόσο επειδή μέλημα και προσπάθεια όλων είναι η διάδοση του αθλήματος καλό θα ήταν όλοι μας να βοηθάμε τους ανθρώπους που προσπαθούν για αυτό και όχι να τους διώκουμε, όπου δεν υπάρχει η αντικειμενική δυνατότητα να προσληφθεί προπονητής με κάρτα του ΣΕΠΚ.
Δ) Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη και τα σωματεία καλαθοσφαίρισης της Δωδεκανήσου ήταν από τα πρώτα που τη βίωσαν στην τσέπη τους, όταν εθελοντικά για την αγωνιστική περίοδο 2009 – 2010 προσφέρθηκαν να καλύπτουν ιδιαίς δαπάναις τα έξοδα μετακίνησης για το ανδρικό και για το γυναικείο πρωτάθλημα. Η κίνηση καλής θελήσεως αυτή παρεξηγήθηκε, διαστρεβλώθηκε και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής εις βάρος των ίδιων των σωματείων επιβάλλοντας μας την υποχρέωση κάλυψης όλων των εξόδων μετακίνησης για τα πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών, εφήβων και νεανίδων. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να μας βρει σύμφωνους όταν υπολογίζεται ότι για ένα σωματείο του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου που δηλώνει συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα Δωδεκανήσου και πρέπει να βρίσκεται συνεχώς εν πλω, χρειάζεται κάτα μέσο όρο μόνο για μετακινήσεις το ποσό των 9.000 Ευρώ. Το ως άνω ποσό αναλύεται ως ακολούθως: 372,4 (κόστος αποστολής 14 ατόμων με πλοίο της εταιρίας Blue Star από Ρόδο για Κω, ή από Κω για Λέρο μετ’ επιστροφής) Χ 20 (αριθμός συνολικών μετακινήσεων ανά αγωνιστική περίοδο)=7448 Ευρώ, πλέον ποσού 1000 Ευρώ για 10 μετακινήσεις των τμημάτων από Κω για Κάλυμνο μετ’ επιστροφής. Συνολικά δηλαδή προκειμένου να φανούμε συνεπείς απέναντι στους αθλητές και αθλήτριες μας κάθε ηλικίας πρέπει να καταβάλουμε μετρητοίς κατά μέσο όρο μόνο για ακτοπλοϊκά εισιτήρια χωρίς να υπολογίζονται έξοδα διατροφής αυτών, το ποσό των 8.448 Ευρώ. Δεν μπορεί συνεπώς να τεθεί θέμα κάλυψης των μετακινήσεων μας με ιδίαις δαπάναις.
Ε) Περαιτέρω και αντιλαμβανόμενοι και τη δική σας αντίδραση επί του θέματος κρίνουμε ως φύσει και θέση αντιδεοντολογική, αντιαθλητική και ιδεολογικά επικίνδυνη την καταβολή μετρητών χρημάτων προς τους διαιτητές ως αποζημίωση προκειμένου να διεξαχθεί ένας αγώνας καλαθοσφαίρισης. Η όποια αποζημίωση ή καταβολή ημεραργίας πρέπει να καταβληθεί προς αυτούς από τη διοργανώτρια αρχή.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Για όλους τους παραπάνω λόγους τα σωματεία του Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου τα οποία και προσυπογράφουν το παρόν σας κοινοποιούν την απόφασή τους σχετικά με την αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011.
Α) Αδυνατούμε να δηλώσουμε συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα αν προηγουμένως δεν λάβουμε μέρος των οφειλομένων χρημάτων προς ημάς μέχρι και για την αγωνιστική περίοδο 2008 – 2009.
Β) Τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων για όλα τα πρωταθλήματα είναι αδίρρητη ανάγκη να επιβαρύνουν αποκλειστικά τη διοργανώτρια αρχή. Στο σημείο δε αυτό οφείλουμε να σας αναφερουμε ότι ήδη έχουμε επιτύχει την έκπτωση του ποσοστού του 50% από την BLUE STAR FERRIES για όλες τις αθλητικές μας αποστολές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να παύσουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης με τη μεσολάβηση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.
Γ) Συναινούμε σε οποιαδήποτε «παραχώρηση» σχετική με τα θέματα της ύπαρξης τμήματος παμπαίδων και άδειας προπονητή σε προβληματικές γεωγραφικά περιοχές, ώστε να διευκολύνουμε την προώθηση του αθλήματος.
Δ) Τα έξοδα διαιτησίας πρέπει να επιβαρύνουν αποκλειστικά τη διοργανώτρια αρχή.
Ε) Προτείνουμε περαιτέρω οι κριτές να πληρώνονται από κοινό αποθεματικό των σωματείων που θα έχει κατατεθεί προηγουμένως στη διοργανώτρια αρχή και εκείνη θα καταβάλλει την όποια αποζημίωση προς το Σύνδεσμο Κριτών
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα στην καλαθοσφαίριση της Δωδεκανήσου, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και κυρίως σε επίπεδο οργάνωσης και προώθησης του αθλήματος στο φίλαθλο κοινό. Τα προβλήματα που σας αναφέρουμε δεν είναι πλασματικά αλλά αληθινά και μάλιστα απειλούν τη βιωσιμότητα και οικονομική ευρωστία των σωματείων μας και για αυτό ζητάμε τη συνδρομή σας στην επίλυση τους.
Είναι δυστυχώς κοινός τόπος ότι έχουμε μείνει πίσω σχετικά με άλλα αθλήματα τόσο σε κινήσεις μάρκετινγκ όσο και κυρίως σε επίπεδο αθλητισμού ενηλίκων παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των μικρών παιδιών που ασχολούνται με το άθλημα είναι τεράστιος, αναλογικά με τον πληθυσμό της Δωδεκανήσου και κάθε χρόνο αρκετά από αυτά στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες των μικρών ηλικιών. Όλοι οφείλουμε να συστρατευτούμε ώστε άμεσα να ξαναδώσουμε πνοή στην καλαθοσφαίριση της περιοχής μας, σταματώντας αυτή τη στιγμή τους διαξιφισμούς και τις λογομαχίες. Εμείς στρατευόμεθα στις «υπηρεσίες» του αθλήματος και θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες σας.

Πηγή:www.12soccer.gr

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.