Α.Ε Δικαίου - Μαζί απ’ τα μίνι μέχρι την Γ’ Εθνική

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Μπάσκετ Δημοσιεύτηκε Τρίτη, 17 Μαϊος 2022

Στο 5ο τεύχος του περιοδικού e-magazine της ΕΟΚ φιλοξενείται το άρθρο του Γιώργου Πίτση σχετικά με την όμορφη διαδρομή της Α.Ε Δικαίου απ'τα μίνι μέχρι και την Γ' Εθνική.

Αναλυτικά:

Λένε πολλές στον αθλητισμό ότι είναι σωστό να περιμένεις την στιγμή, να δουλεύεις με υπομονή και συνέπεια για να μπορέσεις να καρπωθείς τα οφέλη αυτής της επιτυχίας. Κάπως έτσι ξεκινάει και η ιστορία της Α.Ε Δικαίου το ανδρικό της οποίας έφτασε να αγωνιστεί την φετινή χρονιά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, με τους παίκτες της να είναι μαζί απ’ τα μίνι μέχρι και το ανδρικό και να αγωνίζονται όλοι αφιλοκερδώς για την ομάδα που τους ανέδειξε.

Το μακρινό 1994 σ’ ένα χωριό στην Κω, στο Πυλί ιδρύεται ο «Χάρμυλος» με προπονητή τον Δημήτρη Τζομάκα και κάνει τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ιδρύεται σ’ ένα διπλανό χωριό, στο Ζηπάρι μια ακόμη ομάδα η «Αναγέννηση». Με τις δύο ομάδες να κάνουν ένα παιδομάζωμα και κάποια ταλέντα ήδη να ξεχωρίζουν φτάνουμε στο 2001 όπου οι δύο συλλόγοι κάνουν συνένωση για ξεκινήσει την διαδρομή της η Α.Ε Δικαίου.

Λίγα χρόνια νωρίτερα η πρώτη μεγάλη φουρνιά αθλητών που σήμερα αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα, κατακτούν το πρωτάθλημα εφήβων Δωδεκανήσου την σεζόν 2005-2006 ενώ το 2006-2007 επαναλαμβάνουν το επίτευγμα τους δείχνοντας ότι η ομάδα βαδίζει με σωστές βάσεις. Μάλιστα την ίδια σεζόν οι «κυανόλευκοι» κατακτούν τον ίδιο τίτλο και στις κορασίδες και αναδεικνύουν την Ανθή Χατζηγιακουμή που σήμερα φορά την φανέλα του Πρωτέα Βούλας και της Εθνικής Ελλάδας.

Τα παιδιά του εφηβικού φτάνουν σε ηλικία σπουδών, η ανδρική ομάδα χάνει λιγάκι απ’ την δυναμικότητα της με τον Δημήτρη Τζομάκα να αποχωρεί για δύο χρόνια και να επιστρέφει το 2012 για να «τελειοποιήσει» το έργο που ξεκίνησε ο ίδιος. Η ομάδα δίνει βάρος ξανά στις ακαδημίες της, μαζεύει πολλά παιδιά και στα δύο ανοιχτά γήπεδα στα οποία κάνει προπόνηση - ακόμα και σήμερα - , οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους, μένουν στο μπάσκετ, επιστρέφουν στην Κω και το 2015-2016 έρχεται ο πρώτος τίτλος σε επίπεδο ανδρών στην ιστορία του συλλόγου. Την ίδια χρονιά το πρωτάθλημα Δωδεκανήσου κατακτά και η εφηβική ομάδα της Α.Ε Δικαίου, με παιδιά τα οποία θα δούμε τα επόμενα χρόνια να αγωνίζονται με τον σύλλογο στην Γ’ Εθνική.

Πλέον η ομάδα του Δημήτρη Τζομάκα συγκαταλέγεται στις καλύτερες της Δωδεκανήσου με αθλητές που βγάζει απ’ τα σπλάχνα της, δανείζει κάποιους στον Ιπποκράτη που εκείνα τα χρόνια ανέβαινε τις κατηγορίες φτάνοντας μέχρι και την Α2 (Γιώργος Τρύπας, Γιώργος Χατζηγιακουμής, Πέτρος Καραθωμάς, Μιχάλης Δρόσος) και παράλληλα κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στο τοπικό πρωτάθλημα έχοντας ακόμα περισσότερους «δικούς της» αθλητές.

Το 2018-2019 και αφού έχουν γυρίσει και αυτοί που πήραν το εφηβικό το 2015-2016 είναι η ώρα η ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω και να μπορέσει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ο σύλλογος δουλεύει πάνω σε αυτό, κατακτά τον τίτλο στα Δωδεκάνησα και πάλι αλλά δεν τα καταφέρνει στα μπαράζ ανόδου. Παρόλο αυτά η δίψα παραμένει, το 2020 - 2021 οι «κυανόλευκοι» είναι ασταμάτητοι, τερματίζουν πρώτοι το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώνεται λόγω κορονοϊού και μετά από δύο ουσιαστικά συνεχόμενα πρωταθλήματα παίρνουν το εισιτήριο της ανόδου στην Γ’ Εθνική.

Το σκεπτικό; Το ίδιο. Τα παιδιά της ομάδας, τα παιδιά που βγήκαν απ’ τα σπλάχνα της και προπονητής ποιος άλλος; Ο Δημήτρης Τζομάκας. Η χρονιά δεν ολοκληρώνεται λόγω covid-19 αλλά το όνειρο το ζουν όλοι μαζί φέτος. Τα παιδιά που πήραν τα εφηβικά στα Δωδεκάνησα, τους τίτλους στα ανδρικά τα προηγούμενα χρόνια, παίζουν για την φανέλα και ολοκληρώνουν έτσι έναν κύκλο που ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη 7-8 χρονών και ήθελαν να παίξουν με αυτήν την ομάδα σε παραπάνω κατηγορία. 

Μαζί με αθλητές απ’ την Κω και με την προσθήκη στο τεχνικό τιμ τον Γιάννη Παπούλη (με τον οποίο ολοκλήρωσε η ομάδα της χρονιά λόγω παραίτησης του Δημήτρη Τζομάκα) προσπαθούν και χάνουν στις λεπτομέρειες την παραμονή χωρίς να χάσουν όμως μέχρι το τέλος τον ρομαντισμό και την αγάπη τους για το άθλημα.

Σίγουρα κάθε παραμύθι δεν έχει όμορφο τέλος, όμως τι να πεις σε παιδιά που την έγραψαν μόνοι τους την ιστορία; Και ποιος ξέρει ίσως έρθει η στιγμή που τα παιδιά απ’ τα μίνι θα φτάσουν να αγωνιστούν στην Γ’ Εθνική;

Πως έκλεισε η χρονιά για τον σύλλογο; Με τον καλύτερο τρόπο. Με τον Δημήτρη Τζομάκα να συνεχίζει την παραγωγική διαδικασία και να μπαίνει στα τρόποια των «κυανόλευκων» και το πρωτάθλημα παίδων Δωδεκανήσου.

 

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.