Ηρακλής 2000: Η λογική της ασυνέπειας και της εφαρμογής κανόνων κατά το δοκούν είναι αυτό που ταλαιπωρεί το εθνικό μας άθλημα

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Μπάσκετ Δημοσιεύτηκε Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

«ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ» : Πολιτικό-κοινωνική αργκό με την οποία ο Βλαντίμιρ Λένιν περιέγραφε διανοουμένους και άλλους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους, και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, που συνεπικουρούσαν το μπολσεβικικό κίνημα, χωρίς να αποτελούν μέλη του.

Τι σημαίνει να είσαι (ή να γίνεσαι) χρήσιμος ηλίθιος; Ότι απλά γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης πιστεύοντας και υπηρετώντας έναν σκοπό που καπελώνουν άλλοι και που απλά σε ανέχονται για όσο τους προσφέρεις αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σου.

Ως ΔΣ, θεωρούμε ότι τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια (για τα οποία δικαιούμαστε να έχουμε άποψη), με την παρούσα διοίκηση, ο ΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ 2000 έχει υπάρξει πολύ δραστήριο μέλος της μπασκετικής κοινότητας με σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη του αθλήματος. Μεταξύ άλλων, έχουμε αναλάβει 3 διοργανώσεις Final Four.

Όλες οι διαδικασίες επιλογής εδρών για τα Final Four στις οποίες έχουμε συμμετάσχει έχουν διεξαχθεί εν είδει  πλειστηριασμού. Δεν έχει υπάρξει διοργάνωση που να έχουμε αναλάβει στην οποία να μην έχουμε προσφέρει διαμονή, διατροφή και μεταφορές από και προς στο γήπεδο για τις φιλοξενούμενες ομάδες. Χαρακτηριστικά, σε μία περίπτωση μας έχει ζητηθεί να προσθέσουμε κάποια από αυτές τις παροχές ώστε να μας ανατεθεί η ευθύνη της διοργάνωσης, επί της ουσίας πλειοδοτώντας σε παροχές.

Αυτό δεν ίσχυε πάντα στις διοργανώσεις που έχουμε συμμετάσχει ως φιλοξενούμενοι. Ωστόσο επειδή δεν είχαμε «μπει στον πλειστηριασμό» των εν λόγω διοργανώσεων θεωρήσαμε ότι απλά δεν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος να προσφέρει περισσότερα πράγματα.

Μετά από 3 διοργανώσεις έχουμε αποκτήσει την τεχνογνωσία να διεξάγουμε μία τελική φάση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι οικονομικά ισοσκελισμένος, παρέχοντας ταυτόχρονα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω στις φιλοξενούμενες ομάδες. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε τη διοργάνωση 2 Final Four από τα 5 στα οποία πιθανόν να συμμετάσχουμε φέτος. Τελικά μας έγινε η τιμή να μας ανατεθεί η διοργάνωση της τελικής φάσης των Παγκορασίδων. Μας προξενεί όμως μεγάλη δυσφορία το γεγονός ότι σε άλλη κατηγορία αναπτυξιακού πρωταθλήματος, ενώ παρείχαμε όλα τα παραπάνω, η πρόταση που επιλέχθηκε τελικά δεν παρέχει απολύτως τίποτα.

Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε τους συναδέλφους των άλλων συλλόγων και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουν τις δυνατότητες του καθενός. Ωστόσο αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν, κάθε φορά που συζητάμε για την ανάθεση ενός Final Four, να μας παρουσιάζεται ως καθοριστικό και απόλυτο κριτήριο το τι θα παρέχουμε στις φιλοξενούμενες ομάδες, και τώρα να τίθενται θέματα ισορροπίας μεταξύ των νησιών, ιστορικού διοργανώσεων κλπ. 

Αυτή η λογική της ασυνέπειας και της εφαρμογής κανόνων κατά το δοκούν είναι αυτό που ταλαιπωρεί το εθνικό μας άθλημα σε όλο του το φάσμα και μπροστά στο οποίο δεν μπορούμε να μένουμε άλλο αδιάφοροι. Από τον ρόλο των «χρήσιμων ηλίθιων» που μας έχει αποδοθεί λοιπόν, κρατούμε το «χρήσιμοι» αλλά απορρίπτουμε το «ηλίθιοι». 

Υ.Γ. Οι σαφείς κανόνες, η συνεπής εφαρμογή τους και το αίσθημα δικαίου που αυτά εμπεδώνουν είναι βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ανάπτυξη.  

Για το ΔΣ, 

Ο πρόεδρος,

Μιχάλης Χατζηγιακουμής               

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.