Παίρνει διαστάσεις στις ΗΠΑ η υπόθεση Κρις Μόρις

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Διεθνή Δημοσιεύτηκε Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Χοντραίνει το παιχνίδι στην υπόθεση του Κρις Μόρις και των χρημάτων που ισχυρίζεται ότι του οφείλει ο Ολυμπιακός. Μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου παρενέβη εγκαλώντας τον κομισάριο του ΝΒΑ Ντέιβιντ Στερν επειδή δεν προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών! Προειδοποιεί ότι θα φτάσει το θέμα όσο πιο ψηλά μπορεί και ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για ρατσιστική συμπεριφορά! Την ίδια ώρα και ο Ντέιβιντ Ρίβερς υποστηρίζει πως του χρωστά χρήματα ο Ολυμπιακός.
Το Sports Illustrated και ο ρεπόρτερ-αρθρογράφος Ίαν Τόμσεν δίνουν συνέχεια στην υπόθεση Κρις Μόρις φιλοξενώντας δηλώσεις του Πίτερ Κινγκ, ο οποίος είναι μέλος του Κογκρέσου προερχόμενος από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο εν λόγω κύριος εγκαλεί τον Ντέιβιντ Στερν και τον προειδοποεί ότι θα φέρει το θέμα στο Κογκρέσο αν δεν του απαντήσει επαρκώς γιατί δεν προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών, θεωρώντας προφανώς δεδομένη την οφειλή του Ολυμπιακού προς τον Κρις Μόρις.

"Αν η απάντηση του κ. Στερν δεν είναι επαρκής, τότε θα μιλήσω και σε άλλα μέλη του Κογκρέσου για να δω τι σκέφτονται επ' αυτού. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι δυνατό να οδηγήσει σε ακροάσεις ενώπιον του Σώματος. Δεν θέλω να φτάσω τόσο μακριά, αλλά δεν μπορεί το ΝΒΑ να διοργανώνει φιλικούς αγώνες με Ευρωπαϊκές ομάδες ή κάθε άλλη ομάδα που δεν προστατεύουν πλήρως τα δικαιώματα Αμερικανών πολιτών", δήλωσε ο Πίτερ Κινγκ.

Και ο Ρίβερς ζητά χρήματα!

Η εμπλοκή του Πίτερ Κινγκ στην υπόθεση οφείλεται σε έναν εκ των πολιτικών συμβούλων του, που ονομάζεται Τζον ΜακΛάφλιν και είναι ανιψιός του Τομ ΜακΛάφλιν, ατζέντη του Κρις Μόρις. Από αυτόν έμαθε τα καθέκαστα και αποφάσισε να παρέμβει για ευνόητους λόγους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ του Sports Illustrated ο Μόρις δεν είναι ο μοναδικός Αμερικανός που έχει λαμβάνειν χρήματα από τον Ολυμπιακό, δεδομένου ότι έχει εμφανιστεί σε ανύποπτο χρόνο και ο Ντέιβιντ Ρίβερς και έχει ισχυριστεί πως έχει να παίρνει κι αυτός χρωστούμενα!

Σε κάθε περίπτωση ο Πίτερ Κινγκ υποστηρίζει: "Είναι θέμα νομιμότητας. Αν με οποιονδήποτε τρόπο το ΝΒΑ συναινεί στην παραβίαση συμβατικών δικαιωμάτων Αμερικανών παικτών, συμπεριλαβανμένων και πρώην παικτών του ΝΒΑ, από ευρωπαϊκές ομάδες, τότε το ΝΒΑ χάνει ξεκάθαρα την εμπορική και ηθική αξιοπιστία του προς τους παίκτες. Δεν ξέρω πώς μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους".

Πριν προβεί στις παραπάνω δηλώσεις ο Πίτερ Κινγκ είχε αποστείλει επιστολή προς τον Ντέιβιντ Στερν, με την οποία ζητά να μάθει τι ακριβώς κάνει το ΝΒΑ για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Αμερικανών παικτών που αγωνίζονται στο εξωτερικό και γιατί διοργαώνει φιλικά παιχνίδια με ομάδες που χρωστούν χρήματα σε παίκτες. Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "μία από αυτές τις ομάδες είναι ο Ολυμπιακός, εις βάρος του οποίου εκκρεμούν αποφάσεις ομοσπονδιακών δικαστηρίων για οφειλές προς διάφορους παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από το ΝΒΑ"!

Κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά!

Οι υπερβολές του Πίτερ Κινγκ, πάντως, δεν περιορίζονται μόνο στο καθαρά οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Τραβάει κι άλλο το σκοινί, μη γνωρίζοντας προφανώς πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλά κανείς για σκοινί, και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί τους Ευρωπαίους για ρατσισμό!

Λέει χαρακτηριστικά: "Οι περισσότεροι παίκτες που πηγαίνουν να παίξουν στην Ευρώπη είναι Αφρο-Αμερικανοί. Και προφανώς οι Αφροα-Αμερικανοί παίκτες στην Ευρώπη πρέπει να υπόκεινται σε εκφοβισμό. Είναι μια πραγματικότητα αυτό! Κατά τη γνώμη μου πολλοί Ευρωπαίοι διακρίνονται από μπόλικη αλαζονεία όταν, την ώρα που κατηγορούν τις ΗΠΑ για τις σχέσεις μας με τις διάφορες φυλές και για την επονομαζόμενη καπιταλιστική κοινωνία μας, οι ίδιοι υπαναχωρούν από βασικές συμβατικές υποχρεώσεις τους. Ένα επαγγελματικό συμβόλαιο πρέπει να είναι διασφαλισμένο παγκοσμίως είτε υπογράφεται στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ. Αν στην Ευρώπη δεν μπορούν να τα διασφαλίσουν, τότε οι επαγγελματικές λίγκες των ΗΠΑ πρέπει να κάνουν τα δέοντα ώστε αυτό να γίνει εφικτό".

Κατόπιν όλων τούτων αναμένουμε τη συνέχεια...

Πηγή:www.sport24.gr

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.