Συνέντευξη του Παυλή στην «SCORE LIVE»

Γιώργος Πίτσης Γιώργος Πίτσης Ελλάδα Δημοσιεύτηκε Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2010

Αν δεν ήταν μέσα στο γήπεδο με την κιτρινόμαυρη φανέλα, θα βρισκόταν σίγουρα στην εξέδρα με ένα κιτρινόμαυρο κασκόλ. Ο Μιχάλης Παυλής δεν έχει κρύψει ποτέ πως είναι ΑΕΚτζής. Ποδοσφαιριστής, αλλά πάνω απ' όλα ορκισμένος οπαδός της Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του καθ' ύλη αρμόδιου να μιλήσει για την κατάσταση της ομάδας. Βλέπετε ξέρει τα αποδυτήρια, ξέρει το μέγεθος της ΑΕΚ, ξέρει τον πόνο που έχει προκαλέσει στους οπαδούς, ξέρει ακριβώς τι σημαίνει το σήμα που έχει στο ύψος του στήθους η φανέλα. Μπορεί να είναι πιτσιρικάς, μπορεί μην έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει την θέση του βασικού, αλλά είναι αυτός που μπορεί να μιλήσει έξω από τα δόντια γι αυτά που συμβαίνουν στην ομάδα. Και δεν κρύβεται. Μιλάει για μια ομάδα που ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη, αλλά φέτος δείχνει μικρή. Πικρό, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

«Σε αυτά τα 3,5 χρόνια που είμαι στην ΑΕΚ είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω ζήσει. Προσπαθώ να μην με επηρεάζει, αλλά επειδή αγαπώ αυτή την ομάδα θέλω δεν θέλω με επηρεάζει τελικά. Για όλους μας είναι μία δύσκολη κατάσταση όλο αυτό. Ελπίζω σύντομα να βρούμε τον δρόμο μας. Ξεκινά ο δεύτερος γύρος και πρέπει να δείξουμε στον κόσμο μία άλλη ΑΕΚ. Όμως έχουμε καταντήσει να αισθανόμαστε σαν ερασιτέχνες, όπως είπε και ο Γεωργέας. Πάμε να παίξουμε με τον οποιονδήποτε και όλοι λένε, πάμε να πάρουμε αποτέλεσμα. Έτσι δείχνει πλέον η ομάδα. Ευάλωτη στα πάντα. Ενώ δεν είμαστε μικρή ομάδα, δείχνουμε μικρή ομάδα. Αλλά η ΑΕΚ ήταν και παραμένει μεγάλη ομάδα. Πολύ μεγάλη ομάδα και θα σταθεί στα πόδια της. Είμαστε στο ίδιο επίπεδο φέτος με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό βάσει δυναμικότητας. Κάποιες συγκυρίες όπως η τύχη, η διαιτησία κ.α. Όλα αυτά μικρά - μικρά μαζεύονται και δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση. Εύχομαι το 2010 να μην συνεχιστεί αυτό. Η ΑΕΚ έχει πολύ καλούς παίκτες και δεν μπορώ να εξηγήσω αυτή την εικόνα. Από την κάθε συζήτηση προσπαθούμε να βγάλουμε μία άκρη. Μιλάμε μόνο μετά από ήττες και δεν είναι καλό. Πρέπει να μιλάμε και μετά από νίκες. Έχουμε κερδίσει 1-0 και 3-2 κάποια ματς. Πρέπει να λέμε τι έφταιξε και να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Τώρα κερδίζουμε ένα ματς και μετά χάνουμε ή φέρνουμε ισοπαλία. Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Πρέπει να δούμε τι πραγματικά φταίει. Οι παίκτες έχουμε μεγάλο μερίδιο. Ακόμα και σε ματς που κερδίζαμε δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε το αποτέλεσμα. Πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του. Από τον πρώτο παίκτη μέχρι τον τελευταίο. ο πρόβλημα μάλλον είναι ψυχολογικό. Περισσότερο από κάθε τι. Αγωνιστικά παίζουμε σε κάποια ματς καλό ποδόσφαιρο και προσπαθούμε όλοι».

«Υπεύθυνος όποιος φοράει την φανέλα»

Είναι ποδοσφαιριστής. Επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αλλά είναι και οπαδός. Ίσως πάνω και πρώτα απ' όλα να είναι οπαδός. Και ο Μιχάλης Παυλής ξέρει καλύτερα από τον καθένα τον πόνο που έχει προκαλέσει η φετινή ΑΕΚ στον κόσμο. Σ' όσους κάθε Κυριακή δίνουν το παρών στο γήπεδο. Σ' όσους βρέθηκαν στο τελευταίο ματς πριν την διακοπή στην Τρίπολη. Γι αυτό αισθάνθηκε την υποχρέωση να πάει κοντά τους και να τους ακούσει. «Μετά το ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, μπροστά στην κερκίδα των οπαδών μας, πήγαμε συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές. Τρεις Έλληνες, αν και όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κατάσταση που έχει περιέλθει η ΑΕΚ. Προσωπικά ήθελα να πάω... Ήθελα να ακούσω τους οπαδούς. Ήθελα να μας τα πουν. Ήξερα τι θα ακούσω, αλλά πρέπει να δώσεις την ευκαιρία στον κόσμο να εκφράζεται. Και στα εύκολα και στα δύσκολα. Ήξερα ότι θα μας βρίσουν. Δεν θέλω να κρύβομαι. Είμαι Έλληνας, είμαι ΑΕΚτζης και τώρα είμαι εδώ να ακούσω και να απαντήσω στα πάντα. Πρέπει να ακούς τι έχει να σου πει ο κόσμος. Νιώθω υπεύθυνος και όποιος θέλει να μου πει κάτι, είμαι εδώ για να συζητήσουμε. Δεν έχω πρόβλημα με τις ευθύνες. Αν μου δώσει την ευκαιρία ο κάθε οπαδός μας θα προσπαθήσω να του εξηγήσω. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν έχω πρόβλημα να μιλήσω στον κόσμο. Μπορεί να μην έχω παίξει πολύ, αλλά νιώθω υπεύθυνος. Φοράω την φανέλα και είμαι υπεύθυνος. Μιλάω με τους φιλάθλους και τους λέω πάντα την αλήθεια. Αυτό θα κάνω πάντα. Όποιος με ρωτήσει γιατί, θα του πω συγνώμη και θα του εξηγήσω. Έτσι έχω μεγαλώσει και έχω μάθει. Να μην κρύβομαι Ο κόσμος μας κρατά αυτήν την στιγμή. Ο κόσμος μας κρατά όρθιους. Όπου και να πάμε είναι εκεί. Ακόμα και με αυτήν την κακή πορεία μας. Στην Τρίπολη δεν είχαμε εισιτήρια και ξαφνικά εμφανίστηκαν 400 άτομα στο πέταλο. Είναι λίγα τα λόγια για αυτόν τον κόσμο».

«Να καταλάβουμε όλοι τι φανέλα φοράμε»

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ΑΕΚ έχει πολλούς ξένους παίκτες, οι οποίοι δεν κατανοούν το μέγεθος της ομάδας. Ο Μιχάλης Παυλής επ' αυτού είναι κάθετος και κατηγορηματικός. «Για όλους είναι πρόβλημα το διοικητικό και το οικονομικό. Κατανοώ και σέβομαι ότι οι ξένοι ζουν από αυτά τα χρήματα. Για τους Έλληνες μπορεί να είναι διαφορετικό. Μέσα στο γήπεδο όμως θεωρώ ότι δίνουμε το 100% μας. Δικαιολογώ εν μέρει τις αντιδράσεις τους. Μπορεί και εγώ αν ήμουν στο εξωτερικό να ήθελα να εξασφαλίσω τα χρήματα μου. Στην οποιανδήποτε ομάδα υπάρχουν ξένοι. Η ΑΕΚ όμως δεν είναι η οποιαδήποτε ομάδα. Πρέπει ο κάθε παίκτης να σκεφτεί καλά τι φταίει και να αλλάξουμε εμείς την κατάσταση. Αυτή η ομάδα μας πληρώνει. Και αν τώρα υπάρχει πρόβλημα δεν πρόκειται να χάσουμε τα χρήματα μας. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και Έλληνες - ξένοι, μεγάλοι - μικροί πρέπει να καταλάβουμε τι φανέλα φοράμε.
«Μόνο νίκες, τίποτε άλλο...
»

Από το τρένο της διεκδίκησης του τίτλου, η ΑΕΚ κατέβηκε νωρίς, ενώ το κύπελλο χάθηκε πριν καν... ξεκινήσει καλά-καλά ο θεσμός. Ωστόσο ο Μιχάλης Παυλής δεν θέλει να ακούσει ούτε κουβέντα περί του...στόχου των πλέι οφ. «Δεν υπάρχει για την ΑΕΚ ο στόχος των πλέι οφ. Η ομάδα θα είναι σίγουρα σε αυτές τις θέσεις των πλέι οφ, αλλά δεν είναι στόχος μας να μπούμε εκεί απλά. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι διαφορετικό. Η ΑΕΚ πρέπει πάντα να έχει στόχο την πρώτη θέση. Αν δεν την κατακτήσει πάει για το καλύτερο δυνατό. Νίκες σε κάθε παιχνίδι. Και αρχή με τον Ολυμπιακό. Για εμάς αυτό το ντέρμπι θα κρίνει πολλά για την ψυχολογία μας. Βαθμολογικά ο Ολυμπιακός είναι πολύ μπροστά, αλλά μην ξεχνάμε τι σημαίνει μία νίκη επί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη για τον κόσμο μας. Είναι ιδιαίτερο ματς».

«Θα βρεθεί λύση στα διοικητικά»

Το χάος σε διοικητικό επίπεδο καλά κρατεί στην ΑΕΚ. Πάντως ο Μιχάλης Παυλής θεωρεί πως θα βρεθεί λύση. Και το ζήτημα για τον διεθνή επιθετικό, είναι η λύση αυτή να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Είδαμε κάποιους συνεργάτες του κυρίου Κοζώνη κοντά στην ομάδα, αλλά κάτι συγκεκριμένο δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Λύση θα βρεθεί στην ΑΕΚ και το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό. Η ΑΕΚ είμαστε και δεν πρόκειται να μην βρεθεί λύση. Δεν με απασχολεί το πώς. Θέλω μία σταθερή διοίκηση στην ΑΕΚ. Θέλω όταν έχω ένα πρόβλημα να ξέρω με ποιον θα μιλήσω. Να έρθει κάποιος να μας λέει κάτι και να ξέρουμε είναι ο πρόεδρος που αποφασίζει για όλα. Κάτι σαν τον Ντέμη. Από τον τομέα της διαιτησίας μέχρι και τα προσωπικά μας προβλήματα να υπάρχει κάποιος στην διοίκηση που να μπορεί να μιλά υπεύθυνα».
«Μόνο Μπάγεβιτς - Δημητριάδης
».

Οι ποδοσφαιριστές έχουν μείνει εδώ και πολύ καιρό μόνοι τους. Και όπως τονίζει ο Μιχάλης Παυλής, μόνον ο Μπάγεβιτς και ο Δημητριάδης έχουν απομείνει να δίνουν το παρών παντού στο πλευρό των παικτών και να προσπαθούν να καλύψουν όλα τα πόστα. «Τη συγκεκριμένη στιγμή είναι οι μοναδικοί που είναι στην ΑΕΚ. Σε όλα τα πόστα είναι αυτοί. Τιμή μου που συνεργάζομαι μαζί τους και είναι προς τιμήν τους που είναι ακόμα εδώ. Άλλοι θα είχαν φύγει τον πρώτο μήνα. Τους αντιμετωπίζω με σεβασμό και δέος. Απίστευτες προσωπικότητες. Προσπαθούν να βοηθούν όλους τους παίκτες για να γίνονται καλύτεροι». Όσο για την γνώμη του νεαρού επιθετικού για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς; «Είναι λίγο να μιλήσω εγώ για τον Μπάγεβιτς. Έχει αποδείξει ποιος είναι και η προπονητική καριέρα του τα λέει όλα. Μεγάλος προπονητής και τεράστια προσωπικότητα».

«Μακάρι τέτοια καριέρα»

Ήρθε στην ΑΕΚ με το παρατσούκλι «νέος Ντέμης» να τον συνοδεύει. Και ο Μιχάλης Παυλής δεν κρύβει πως εύχεται να κάνει καριέρα ανάλογη με εκείνη του Νικολαΐδη. «Η συνεργασία μαζί μου ήταν άψογη. Φοβερή προσωπικότητα και ως παίκτης και ως πρόεδρος. Την ποδοσφαιρική του καριέρα είμαι πάρα πολύ μικρός για την κρίνω εγώ και μακάρι να κάνω και εγώ τέτοια καριέρα. Την προεδρική του θητεία αφήνω να την κρίνουν άλλοι. Εγώ ήξερα ότι όταν ήταν στην διοίκηση μας βοηθούσε πάρα πολύ. Υπήρχε σταθερότητα και μιλούσε με όλους τους παίκτες και ότι θέλαμε τον παίρναμε τηλέφωνο».

«Στόχος να καθιερωθώ»

Μπορεί μετράει 3,5 χρόνια με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ακόμα όμως δεν έχει καταφέρει να την... πάρει στο σπίτι του. Δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί. «Στόχος μου είναι να καθιερωθώ στην ομάδα. Δεν είμαι αχάριστος. Το καλοκαίρι μου είπε ο προπονητής μου ότι θα ήταν καλύτερο να πάω δανεικός για να πάρω χρόνο συμμετοχής. Υπήρχαν 3-4 προτάσεις με υπερτριπλάσια χρήματα από όσα παίρνω σήμερα στην ΑΕΚ. Δεν με ενδιαφέρει όμως αυτό. Πίστεψα ότι θα πάρω ευκαιρίες στην ΑΕΚ και πήρα. Θέλω να ζήσω το όνειρο μου. Μπορούσα να πάω για έξι μήνες, αλλά δεν θέλω να παίξω σε άλλη ομάδα ποτέ. Ακόμα και όταν μου είπε ο Μπάγεβιτς να φύγω πίστευα ότι μπορώ να παίξω. Και προς τιμήν του με έχει βάλει σε εννέα ματς. Δεν είμαι όμως ευχαριστημένος από την απόδοση μου. Πιστεύω ότι μπορώ να παίξω καλύτερα και αυτό θα γίνει αν μπορώ να παίξω περισσότερο χρόνο. Δεν θέλω να παίξω επειδή είμαι Ελληνας. Προσωπικά μπορώ να δώσω πολλά στην ομάδα τώρα που έχει πρόβλημα. Βλέπω τον εαυτό μου βελτιωμένο από την μέρα που ήρθα, αλλά δεν έχω προλάβει να το δείξω ακόμα. Συμφωνώ ότι δεν έχω προλάβει να δείξω κάτι. Σε ματς με μικρότερους αντιπάλους όταν η ΑΕΚ θα έχει επιθετική πρωτοβουλία και παίξω είναι πιο εύκολο να δείξεις κάτι αν είσαι επιθετικός. Στα μεγάλα ντέρμπι όταν μπαίνεις στα τελευταία λεπτά τι να προλάβεις να κάνεις... Με την Εβερτον έπαιξα σέντερ φορ. Καλύτερα θεωρώ ότι είναι να παίζω σε 4-4-2 με ένα παίκτη τύπου Λυμπερόπουλου. Θα εκμεταλλευτώ τα προσόντα μου και αυτά είναι η κίνηση στον χώρο. Δεν νιώθω αδικημένος σε σχέση με Γκέντσογλου και Ταχτσίδη. Ανταμείβεται η δουλειά των παιδιών. Υπήρχαν ανάγκες και έπαιξαν και είναι σημαντικό ότι πήραν 90λεπτα στα πόδια τους. Όταν ξεκινάς από την αρχή ένα ματς είσαι συγκεντρωμένος. Σε 10-15 λεπτά προσπαθείς να τα κάνεις όλα μαζί για να αλλάξεις μία κατάσταση. Είναι δύσκολο αυτό».

«Αρχηγός και ηγέτης»

Μόλις 20 χρονών είναι ο Μιχάλης Παυλής. Είναι η ηλικία που όλοι κάνουν όνειρα. Ο διεθνής επιθετικός έχει ήδη επενδύσει στο δικό του μεγάλο όνειρο. «Το μεγαλύτερο όνειρο μου, είναι να γίνω ηγέτης και αρχηγός γίνεσαι μέσα στο γήπεδο. Όχι με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Δεν μου αρέσει το καπτενιλίκι. Θέλω να δίνω χαρές στον κόσμο και να γεμίζω τον εαυτό μου. Όνειρο μου είναι να μείνω για πάντα στην ΑΕΚ και να τελειώσω την καριέρα μου εδώ. Θέλω να πάρω τίτλους με αυτήν την ομάδα».

«Δεν είναι αδιάφοροι οι νεαροί»

Μέσα σ' όλα όσα καταμαρτυρούν στους παίκτες της ΑΕΚ στην φετινή σεζόν, υπάρχει και συζήτηση περί αδιαφορίας των νεαρότερων σε ηλικία κιτρινόμαυρων. Και ο Παυλής έχει έτοιμη την απάντηση. «Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει. Ας πει ο καθένας ότι πιστεύει, το σέβομαι. Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει αδιάφορος ποδοσφαιριστής. Ασχέτως της ζωής που έχει επιλέξει να κάνει. Μέσα στο γήπεδο κρίνεσαι για τα πάντα και αυτό θέλω και εγώ. Αν ήταν κάποιος αδιάφορος θα τον είχε βγάλει από την ομάδα ο προπονητής».

«Μας λείπουν οι προσωπικότητες»

Κυρίαρχη είναι η άποψη πως με ποδοσφαιριστές όπως ο Λυμπερόπουλος ή ο Δέλλας ή ακόμα και ο Κυργιάκος μέσα στα αποδυτήρια, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Και ο Μιχάλης Παυλής δεν διστάζει να παραδεχθεί πως λείπουν τέτοιες προσωπικότητες από τα αποδυτήρια της ομάδας. «Λείπουν πολύ οι προσωπικότητες. Στην συγκεκριμένη κατάσταση λείπουν αφάνταστα. Υπάρχει ο Καφές και ο Γεωργέας και ο Μαϊστόροβιτς που είναι προσωπικότητες, αλλά είναι διαφορετικοί χαρακτήρες με τα ονόματα που προανέφερες. Αυτός που λείπει όμως περισσότερο από όλους αυτούς είναι ο Λυμπερόπουλος».

«ΑΕΚ και δεν το... διαπραγματεύομαι»

Δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να πουλήσει ΑΕΚφροσύνη. Αλλά όχι μόνο είναι ΑΕΚ, αλλά δεν το... διαπραγματεύεται. «Αυτή την ομάδα έχω αγαπήσει ο μικρός. Θέλω να την βλέπω παντού, όπου και αν παίζει. Δεν πουλάω ΑΕΚοφροσύνη. Το κάνω γιατί μου αρέσει. Είμαι ΑΕΚ και δεν το διαπραγματεύομαι. Ότι και να βιώσω δεν σταματά να αγαπώ αυτή την ομάδα. Και 15 πρωταθλήματα να πάρω μέχρι τα 35 μου και στα ερασιτεχνικά να παίζει η ΑΕΚ είναι στην καρδιά μου και δεν φεύγει από εκεί...»

«Ονειρεύομαι τη Σκεπαστή»

Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας το έχει δει μόνο από την τηλεόραση. Η Σκεπαστή είναι κομμάτι των κιτρινόμαυρων παιδικών του αναμνήσεων. Και πλέον η... ηδονή, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει της Νέας Φιλαδέλφειας, έρχεται μόνο στα όνειρα του. «Ονειρεύομαι την σκεπαστή που μάλλον δεν θα γίνει ποτέ ξανά. Μόνο να νιώσω την ηδονή από αυτό το γήπεδο. Το ΟΑΚΑ δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μόνο με 50.000 κόσμο νιώθεις τον κόσμο κοντά σου. Μας επηρεάζει αυτό σε κάποια ματς».

Τατουάζ και νούμερο «21»

Ο Μιχάλης Παυλής έχει πλέον και στην... πλάτη του, το νούμερο της καρδιάς του. «Ήταν ελεύθερο το «21» εδώ και χρόνια. Από την μέρα που έφυγε ο Κατσουράνης για την Μπενφίκα. Ο «Μήτσι» δεν ήθελε να το δώσει αλλού, μήπως επιστρέψει ο Κατσουράνης μία μέρα. Το πήρα γιατί συμβολίζει πολλά για μένα. Δεν θέλω να πω περισσότερα». Ο Μιχάλης Παυλής έχει χαράξει εδώ και πολύ καιρό στο σώμα του όλα όσα λατρεύει. Και πολύ πρόσφατα πήρε την... θέση που του αρμόζει και ο Δικέφαλος Αετός. « Το δικέφαλο αϊτό στην καρδιά. Εκεί που τον έχω από μικρός... Έχω και την μπόμπα της Original στο πόδι. Έχω κάνει και άλλα. Το όνομα μου και κάποια άλλα πράγματα που συμβολίζουν πολλά για μένα».

Γιώργος Πίτσης

Γιώργος Πίτσης

Ο αθλητικογράφος του site με πορεία απ’ το 2007 μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη του αγάπη είναι οι μεταδόσεις αγώνων.